• XI. ROČNÍK ŠTUDENTSKEJ KONFERENCIE NA SZŠ SV. ALŽBETY

          • Dňa 7. 12. 2023 sa uskutočnil XI. ročník ŠTUDENTSKEJ KONFERENCIE. Mali sme možnosť vypočuť si mnoho krásnych prednášok v podaní žiakov III. DVS, predstavenie projektu Erasmus +, projektu Mobilita V4, ako aj prednášku Mgr. Mariany Melkovičovej na tému - Stigma tetovania verzus pečať Ducha svätého.

            Vyslovujem veľké ĎAKUJEM Doc. PhDr. PaedDr. Viere Simočkovej, PhD. za zorganizovanie konferencie, všetkým prednášajúcim, ako aj všetkým, ktorí akokoľvek prispeli k realizácií našej Študentskej konferencie. 

                                           PhDr. Bc. Jana Filipová, riaditeľka SZŠ sv. Alžbety

          • Súťaž tried o najkrajší adventný veniec

          • Dňa 1.12.2023 duchovný otec Boris posvätil v oratóriu adventné vence, ktoré prezentovali jednotlivé triedy. Po posvätení adventných vencov porota v zastúpení učiteľov, Filipová, Koleničová, Sačková, ohodnotila a vyhlásila poradie víťazných adventných vencov. Víťazov čakala sladká odmena.

            Podľa liturgických kritérii porota rozhodla následovne:

            1. miesto: 2. A

            2. miesto: 1. B

            3. miesto: 1. A

            Všetkým triedam ďakujeme za krásne adventné vence, tvorivosťť, kreativitu, originalitu.

            Víťazným triedam blahoželáme. 

            Prajeme Vám požehnaný Adventný čas.

                                                                                                       PhDr. Bc. Jana Filipová

                                                                                                             riaditeľka školy

          • Literárna exkurzia do Kežmarku – 1.A – 21. 11. 2023

          •  

                        Po stopách slovenskej histórie sa vydali žiaci z 1.A triedy. Evanjelické lýceum s lyceálnou knižnicou zaujalo nielen svojím obsahom vzácnych kníh, ale aj karcerom („väzením“ pre neposlušných žiakov). Školský poriadok žiakom prísne zakazoval prísť do školy neskoro, bez prípravy, fajčiť, chodiť do kaviarní alebo krčiem, kúpať sa alebo korčuľovať na rieke Poprad... Aj slávny básnik Hviezdoslav, vtedy ešte ako študent Pavol Országh, sa dostal do karcera, a to za to, že sa pobil s maďarským študentom, keď chránil slovenčinu. Ako nám s hrdosťou prezradila pani lektorka, Hviezdoslav bol najtalentovanejším maturantom v celej histórii lýcea.

                        Kežmarok sa môže popýšiť aj známym Dreveným artikulárnym kostolom (Kostol Najsvätejšej Trojice) z roku 1717. Svoj názov dostal podľa materiálu, z ktorého bol zhotovený, a podľa toho, že bol postavený na základe dvoch článkov artikul č. 25 a č. 26, ktoré umožnili výstavbu evanjelických kostolov v mestách Uhorska. Vzhľadom na to, že kostol mohol byť postavený len z dreva, bez základov a mimo mestských hradieb, predpokladala sa jeho krátka životnosť. Kostolík však vydržal a až po vyše sto rokoch sa začalo uvažovať o postavení nového kostola pre evanjelikov. Delegácia cirkvi navštívila dánskeho stavebného inžiniera Teofila von Hansena vo Viedni, ktorý jej daroval svoj vlastný projekt pôvodne určený pre Orient. Nový evanjelický kostol je preto jedinečný svojím tzv. eklektickým slohom s byzantskými, románskymi, renesančnými a orientálnymi prvkami. 

                        Kežmarské námestie ponúklo prvákom príjemnú prechádzku a možnosť zastávky na chutné pohostenie v príjemných stravovacích zariadeniach. Prehliadkou externých priestorov Kežmarského hradu sa literárna exkurzia skončila a prváci sa už teraz tešia na ďalšie potulky za slovenskou literárnou históriou.

          • A - Super Florbal Pohár dievčat SŠ

          • Regionálne kolo, hádzanárska hala S. Šipoša, Košice

            Dňa 20.11.2023 sa naše dievčatá v doprovode PaedDr. Lucie Kudlovskej, zúčastnili regionálneho kola : A - Super Florbal pohár dievčat SŠ v hádzanárskej hale S. Šipoša v Košiciach. Dievčatá bojovali naplno a oplatilo sa, pretože obsadili 4. miesto a postup do Krajského kola.

            Dievčatám štvrtého ročníka - K. Balážová, S.Kohútová, E. Pisková, D. Takáčová, dievčatám 3.ročníka - P. Škrobiánová, K. Širgeľová, aj dievčatám 1.ročníka -  B. Orlovská, V. Gregušová, M. Horňáková, K. Miková  a D. Kašperovej z 2.ročníka, veľmi pekne ďakujeme za úspešnú prezentáciu školy a gratulujeme k umiestneniu a postupu do Krajského kola.   

            PhDr. Bc. Jana Filipová

            riaditeľka školy


          • Farský florbalový turnaj

          • 72 hodín pre Alžbetku

            V súvislosti s projektom 72 hodín pre Alžbetku náš duchovný otec Boris usporiadal Florbalový turnaj medzi strednými školami a farnosťami, dňa 18.11.2023 v telocvični na Ostrovského 1, SOŠ. Ďakujeme veľmi pekne žiakom našej školy, Petra Škrobianová 3.B, Viktória Dudášová 1.A, Christián Novotný 1.A, Dominik Márius Jakubov 1.A, za aktívnu účasť aj napriek tomu, že turnaj sa uskutočnil v sobotu a za prezentáciu našej školy. 

            " Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa" , vážime si Vašu snahu, Váš zmysel pre šport.

            O zdravotnú stránku sa starali zdravotníčky našej školy, Mgr. Jarmila Semanová, PhDr. Bc. Jana Filipová. 

            Florbalový turnaj bol plný mladých a športovo zanietených talentov. 

            Turnaj je inšpiráciou a výzvou pre nové tváre, pre nových členov do tímu.

            PhDr. Bc. Jana Filipová, riaditeľka školy

          • "Biela pastelka 2023"

          • Verejná zbierka "Biela pastelka 2023"

            Milí pedagogickí zamestnanci, nepedagogickí zamestnanci, milí naši žiaci. Aj tento rok sme sa ako škola, SZŠ sv. Alžbety, zapojili do verejnej zbierky Biela pastelka 2023, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Na našej škole je to v réžii školského parlamentu pod záštitou koordinátora ŠP, Mgr. Evy Sačkovej.

            " Zatvorte oči a premýšľajte"

            premýšľajte ako by ste sa tmou premiestnili do inej miestnosti, ako by ste sa v tme najedli, a mnoho ďalších pre život dôležitých aktivít...
            V termíne od 22.11.2023 do 30.11.2023 bude v zborovni školy umiestnená Schránka verejnej zbierky. Po uvedenom termíne bude schránka odoslaná do Únie pre nevidiacich a slabozrakých.
            Žiaci školského parlamentu budú na základe uvedených dni chodiť po škole a zbierať finančnú pomoc pre nevidiacich a slabozrakých. Touto cestou Vás oslovujem s prosbou o finančný príspevok pre dobrú vec.
            Rozpis zbierky na našej škole ( žiaci ŠP prídu do triedy):
            PO a UT : 1. a 2.ročník dopoludnia, 1.SA popoludní
            STR: 1.PS dopoludnia, 2.PS popoludní
            ŠTV, PIA: 3.ročník
            ŠTV: 3.DVS
            V ostatné dni bude pokladnica uložená v zborovni, môžete zaklopať a učitelia Vám ochotne pokladnicu poskytnú.

            Pán Boh zaplať za Vaše dary, za Vašu štedrosť!

            PhDr. Bc. Jana Filipová
            riaditeľka školy

          • Pozvánka pri príležitosti 50. výročia vzniku Školy umeleckého priemyslu

          • Dňa 15.11.2023 pri príležitosti osláv 50. výročia vzniku Školy umeleckého priemyslu, a na základe pozvánky pre RŠ, sa naša pani riaditeľka, PhDr. Bc. Jana Filipová, zúčastnila osláv v Kunsthale. Niektorí žiaci zo "ŠUPky" sú ubytovaní v našom školskom internáte. Program začínal príhovorom podpredsedu KSK, riaditeľa školy. Sprievodným programom bola módna prehliadka modelov žiakov školy v doprovode speváčky Sophie Čekovskej. V pozadí sme mali možnosť zhliadnuť na vývoj školy, od jej počiatkov až po súčasnosť. Škole umeleckého priemyslu prajeme veľa kreatívnych študentov, mladých talentov. 

          • Metodický deň PZ a OZ - 16. 11. 2023

          • Dňa 16.11.2023 sa pedagogickí zamestnanci našej školy zúčastnili Metodického dňa organizovaného ABŠÚ. Začínalo sa slávením sv. omše v kostole sv. Gorazda, ktorú celebroval o.biskup M. Forgáč.  Následne sme sa presunuli do Spoločenského pavilónu a vypočuli si dve zaujímavé prednášky. Prvá prednáška bola zameraná na vzťahové charakteristiky osôb v kontexte Eriksonovho modelu psychosociálneho vývinu. V druhej prednáške nám prednášajúca, PaedDr., Mgr. Renáta Ocilková, podala ľudským a láskavým spôsobom širokú škálu informácií adresovaných mladým, aby vedeli ako v životnom spoločenstve muža a ženy dosiahnúť plný rozvoj duše, ducha i tela. Príjemný deň prežitý trochu ináč ako vo víre pracovných povinností.  

            PhDr. Bc. Jana Filipová, riaditeľka školy 

          • Výtvarná súťaž: CENA VOJTECHA LÖFFLERA

          • PRIHLASKAVYTVARNASUTAZ_CVL.odt

            Mestská časť KOŠICE-STARÉ MESTO ŠTARTUJE 4. ROČNÍK OBĽÚBENEJ VÝTVARNEJ SÚŤAŽE

            Určená je všetkým výtvarníkom - amatérom bez obmedzenia veku, ktorí radi kreslia, maľujú, kreatívne tvoria.

            Diela do 4. ročníka Výtvarnej súťaže Cena Vojtecha Löfflera môžete doručiť do 29. februára 2024, kedy je uzávierka.

            Súťažnými témami sú:

            1. Môj pohľad z okna

            2. Karikatúra

            3. Najkrajšie zákutia Starého Mesta

            4. Naj rozprávková postava

             

          • FLORENCE ROKA

          • V TOPOĽČIANSKEJ NEMOCNICI SA NAŠIEL NAJLEPŠÍ BUDÚCI LEKÁR A SESTRA!

            Najlepším medikom roka 2023 sa stala Veronika Bieliková, študentka Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine.

            Najlepšou florence roka 2023 sa stala Štefánia Orlovská, študentka z Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove. 

            Obaja si domov odniesli finančnú výhru vo výške 3000 eur. 

            Všetci finalisti zároveň získali garantované pracovné miesto v nemocniciach siete Penta Hospitals.

            Medzi finalistkami bola aj naša študentka 3. DVS Slávka Joneková, ktorú vidíme aj na zábere pri vykonávaní resuscitácie. Za úspešné reprezentovanie našej školy na tejto prestížnej súťaži jej ďakujeme.

            Počas víkendu študenti najprv absolvovali niekoľko prednášok nielen na medicínske, ale aj nemedicínske témy o financovaní zdravotníctva či fungovaní zdravotného poistenia. Neskôr ich čakali odborné workshopy ako správne resuscitovať, ako popisovať snímok na rádiodiagnostickom oddelení, ale aj laparoskopiu na operačných sálach. 

    • Kontakty

      • Stredná zdravotnícka škola sv. Alžbety
      • Mäsiarska 25, 040 01 Košice Slovakia
      • KONTAKTY: ZBOROVŇA → +421 944 453 011
      • 00618233
      • 2021142178
      • E0003641139
      • 100014702
      • Mgr. Jana Krajňáková kontakt: +421 907 101 104 mail: szs.krajnakova@gmail.com
      • PhDr. Bc. Jana Filipová kontakt: +421 907 101 104 mail: szssvalzbety@gmail.com
      • Mgr. Alena Seligová kontakt: 055/729 86 69 mail: szs.seligova@gmail.com
      • Mgr. Dana Bérešová kontakt: 055/622 62 02
      • Martina Kasterková kontakt: +421 911 400 452
    • Prihlásenie